Beskyt dine øjne

Gode råd

Underside

Beskyt dine øjne

Børn bruger generelt mere tid udendørs end de fleste voksne og derfor er brug af solbriller, der blokerer 100% for solens skadelige ultraviolette stråler ekstra vigtigt for børn. Netop fordi børn tilbringer betydeligt mere tid udendørs end de fleste voksne mener nogle eksperter at op til halvdelen af en persons livslange eksponering for UV-stråling kan forekomme ved 18 år. Da overdreven livslang eksponering for UV-stråling kan været knyttet til udviklingen af grå stær og andre øjenproblemer er det aldrig for tidligt for børn at begynde at bære gode solbriller udendørs. UV-stråler er ikke de eneste potentielle farlige stråler fra solen. Forskere mener også at langvarig udsættelse for højenergi synlige lysstråler (HEV/blåt lys) kan forårsage øjenskader over tid og udgør især en forøget risiko for udviklingen af makuladegeneration (AMD).

Børns øjne er mere modtagelige for UV-og HEV stråling end voksnes fordi linsen i barneøjet ikke er veludviklet tilstrækkeligt til at filtrere disse højenergi stråler. Dette gælder i høj grad for små børn og det er derfor vigtigt at børn bærer beskyttende solbriller udendørs så tidligt i livet som muligt. Børns pupiller, er også 3 gange så store som i voksen alderen, derfor kommer der også mange flere uv stråler ind gennem pupillen.

I forbindelse med solbriller er det væsentligt at vide, at farven på glassene intet har at gøre med brillens UV-beskyttelse. Sålænge din optiker kan garantere at glassene blokerer 100% for solens UV stråler er valget af farve underordnet og blot et spørgsmål om smag. Hos Charlotte P optik, kan du finde mange solbriller til både dig selv og dine børn.

Øjenskader

Solens UV-stråler er usynlige for vores øjne, men de er bestemt ikke ufarlige. De kan trænge igennem øjets interne strukturer og forårsage både midlertidige og permanente skader. Skaderne kan opstå i alle aldre og hele året rundt. Eksempelvis er øjet særligt følsomt over for UV-stråling i kombination med vind og sne. Men det er de virkninger, der kommer efter mange års UV-eksponering, der kan forårsage alvorlige synsforringelser og føre til blandt andet grå stær og kræft i og omkring øjenregionen. Derfor er det vigtigt at beskytte øjnene og gå til regelmæssige synskontrol hos optikeren. Jo før man opdager UV-relaterede øjensygdomme, des større er sandsynligheden for, at man kan behandle dem.

Intens UV-eksponering kan give blodsprængte, hævede og lysfølsomme øjne. Få timer i solen uden beskyttelse er nok til at forårsage midlertidige komplikationer som foto-keratitis, i daglig tale kaldt sneblindhed. Dette svarer til en solskoldning af huden, bare i øjet. Denne tilstand kan være meget smertefuld men går typisk over af sig selv i løbet et døgn eller to.

Uklarheder i øjets linse, som er en væsentlig årsag til synsnedsættelse i Danmark og globalt. Af de 40.000 tilfælde af grå stær som årligt opereres herhjemme, kan op til 20 % af disse ifølge Verdens helseorganisation WHO være forårsaget af UV-stråling.

Sygdommen, som ikke har et dansk navn, tager form som små gule puder i det hvide i øjet. Cirka 200 tilfælde opereres om året. Man kan sammenligne det med hud, som er blevet udsat for intens solbadning. Huden bliver mindre elastisk og begynder at hænge. På samme måde bliver slimhinden i øjet slappere, og der opstår små gule puder i selve øjet, der betyder, at øjnene løber i vand og svier. Sygdommen behandles ved en operation og er ikke dødelig, men er meget generende og ubehagelig

Der forekommer cirka 400 tilfælde om året. En grålig slimhindefold, som vokser ind over hornhinden fra siden. Hvis folden breder sig, så den strækker sig ind over pupillen, kan det forstyrre synet. Pterygium bliver også kaldt “surfers eye,” fordi tilstanden ofte er forbundet en ekstrem eksponering for sol, vand og sand. Behandling afhænger af slimfoldens størrelse og gener, men typisk vil man operere den bort.

Kræft i øjet og omkring øjeregionen er blandt de typiske komplikationer. Kræft i selve øjet forekommer sjældent, og mange er måske ikke klar over, at der findes øjensygdomme, som i værste tilfælde kan medføre døden. Omkring 70-80 tilfælde bliver konstateret om året. Kræft i regionen rundt om øjnene er derimod ikke helt sjælden. Mellem 400-600 danskere opereres hvert år for hudkræft på øjenlåget forårsaget af UV-stråling.

Der forekommer cirka 400 tilfælde om året. En grålig slimhindefold, som vokser ind over hornhinden fra siden. Hvis folden breder sig, så den strækker sig ind over pupillen, kan det forstyrre synet. Pterygium bliver også kaldt “surfers eye,” fordi tilstanden ofte er forbundet en ekstrem eksponering for sol, vand og sand. Behandling afhænger af slimfoldens størrelse og gener, men typisk vil man operere den bort.

Kontakt mig

Kontakt mig